top of page
BLOG

Heroes & Co's blog 

Graszoden


Bij Heroes & Co kan je nu ook terecht voor graszoden op rol voor recreatiegazon (mengeling van sport-speelgazon).

De graszoden op kleine rollen zijn 40 cm breed en 250 cm lang. Dat maakt een oppervlakte van 1 m² per rol. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt gerekend op een gemiddeld gewicht van ongeveer 18 kg per m². Door hun formaat zijn de grasmatten makkelijk alleen te plaatsen en zijn ze ideaal voor kleinere oppervlaktes. Daarbij zijn ze ook eenvoudig te plaatsen bij minder gunstige weersomstandigheden en geven ze in enkele ogenblikken een groen resultaat.

U kunt ons gras op kleine rol zowel afhalen als laten leveren.

Wanneer u de rollen zelf legt, mag u rekenen dat u ongeveer 40 m² kan leggen per uur, per persoon. Dit is natuurlijk afhankelijk van de snelheid van werken en van hoe ver u de rollen moet aanhalen. Het is realistisch geteld dat u per dag ongeveer 400 m² zelf kan leggen. Indien uw perceel groter is kunt u beter meerdere dagen uittrekken om uw graszoden te plaatsen. Hou hier zeker rekening mee bij het bestellen van de zoden, het is namelijk héél belangrijk dat u de graszoden plaatst binnen de 24 uur na het leveren of afhalen! Als u de zoden gaat leggen verspreid over meerdere dagen, bestel ze dan voor iedere dag apart.

VOORBEREIDING

1. Verwijder indien nodig het huidig gazon en maak de bodem vrij van onkruid

U begint best met een onbegroeid terrein met enkel zwarte grond. Indien er nog gazon of ander gewas staat moet u eerst het oude gras onderspitten met een heel diepe steek of het gras afsnijden en afvoeren.

Eventueel kunt u opteren om oud gras en/of onkruid eerst te verdelgen met een herbicide op basis van Glyfosaat (zie ons assortiment bestrijdingsmiddelen). Zorg dat u vooraf goed geadviseerd wordt in verband met de te gebruiken middelen, dosering en toepassingswijze!

2. Verdeel een bodemverbeteraar over de grond en frees of spit het perceel om

Alvorens de bodem los te maken verdeelt u best een bodemverbeterend middel over de grond, zoals bijvoorbeeld champignonmest, koemest of compost (zie ons assortiment bodemverbeterende middelen). Dit zorgt voor een basis aan voedingsstoffen en structuur (betere lucht- en waterhuishouding). Daarnaast zorgt het ook voor een beter microbieel leven dat de omzetting van voedingsstoffen bevordert zodat planten deze beter kunnen opnemen.

3. Maak het perceel perfect vlak

Egaliseren is één van de belangrijkste stappen voor het bekomen van een mooi gazon. Elke oneffenheid zal immers later te zien zijn in je grasmat. Het egaliseren van uw perceel kan u ofwel manueel, met een hark, ofwel machinaal met een rotoreg. Om het uzelf makkelijk te maken als u gaat maaien blijft u ongeveer 1,5 cm onder de rand van paden en kanten.

4. Druk de bodem aan met een tuinwals

Na het egaliseren is het aan te raden om het perceel nog aan te drukken met een tuinwals. De grond mag niet meer indrukken als u erover loopt, u mag dus amper sporen van voeten zien.

5. Verdeel een startbemesting over de bodem

Om inworteling van de grasmatten na het leggen te stimuleren is het een goed idee om als laatste stap voor het plaatsen van de grasrollen een beginbemesting te doen. De wortels van grasmatten worden bij het oogsten doorgesneden, zij kunnen dus wel wat extra hulp gebruiken. Wij raden u aan om net voor het leggen ‘Meststof voor Aanleg Gazon’ van DCM lichtjes in te harken aan ongeveer 10 kg per 100 m². Gebruik zeker geen scheikundige meststof, vanwege het risico op verbranding van de wortels!

NAZORG

Voldoende water

Het is zeer belangrijk om het gazon gedurende de eerste weken voldoende water te geven. De wortels zijn nog steeds niet sterk en diep genoeg om alles op hun eentje te doen, ze hebben uw hulp nog hard nodig. Afhankelijk van de weersomstandigheden volgt u best de richtlijnen uit de laatste stap van het leggen van de zoden.

Eerste maaibeurt

Zeven tot tien dagen na het leggen van de zoden plant u best uw eerste maaibeurt. Doe dit op de hoogste stand van uw grasmaaier, enkel de topjes moeten worden afgemaaid (niet korter dan 5 cm). U mag het groeipunt van het gras niet raken, dit belemmert de vooruitgang van het gras. Bij de volgende maaibeurten mag u de maaihoogte steeds korter zetten, tot u uiteindelijk de gewenste maaihoogte bereikt. Regelmatig maaien stimuleert eveneens een goede, stevige wortelvorming.

Vastliggen graszoden

U kan ten volle van uw nieuwe gazon beginnen te genieten wanneer u de grasmat niet meer kan opheffen, als u al eerder uw gazon in gebruik neemt bestaat het risico dat de matten verschuiven omdat ze nog niet zijn vastgegroeid.

Eerste bemesting

Vergeet niet om uw nieuwe gazon na 6 tot 8 weken (wanneer de wortels vastzitten) reeds voor de eerste maal te bemesten. Gebruik een organische meststof. Een chemische meststof zal uw grasmat verbranden. Wij raden organische Gazonmeststof aan. Tijdens het groeiseizoen herhaalt u deze bemesting best elke 6 tot 8 weken.

Wens je meer informatie, contacteer ons Heroes Team of kom langs in de winkel!

Recente berichten
Archief
Zoek op label
bottom of page